Familjer och Plan

Jobb idag och jobb imorgon. Nu ska jag hem och vila och förbereda morgondagen. Vi ska prata om "My Family" på engekska. Det ska pratas om "My mom, my dad and my brothers and sisters. " mm.
Det är på sådana lektioner man ibland måste vara försiktig. Alla har inte syskon, någon är adopterad, någon känner inte båda sina föräldrar, någon bor inte med sina syskon. Det är olika och barn ska hanteras varsamt. Jag är av den övertygelsen att man måste våga prata om allt. Skolan är inte platsen där man kan ducka för frågor bara för att de är obekväma. Skolan i Sverige vilar på FNs Barnkonvention och har i uppgift att förklara hur världen fungerar utan att få någon att känna sig utstött, udda eller illa behandlad. Alla ska bli sedda.

Där ligger också grunden för Plan Sveriges arbete. Följande bild och text är hämtad från deras hemsida:

Plan arbetar i Egypten sedan 1981. Det finns 39 515 fadderbarn i Egypten, varav 1 292 har en fadder i Sverige.

 

Allt Plans arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter.Barnkonventionen, som den också kallas, baseras på alla barns rätt att överleva, utvecklas och delta.

 

Tre skäl till att Plan arbetar i Egypten

1.        Barn med funktionshinder exkluderas från samhället. De hålls ofta gömda, vanvårdas och får inte hjälp för sitt funktionshinder. Många fråntas sin rätt att gå i skolan.

2.       Antalet gatubarn har ökat drastiskt under de senaste åren och barnen utsätts för stora risker på gatan. 30 procent av barn i skolåldern har inte möjlighet att börja skolan.

3.       Flickor diskrimineras i stor omfattning. Deras utbildning anses inte viktig och de har mindre möjlighet att uttrycka sina åsikter än pojkar. Många flickor utsätts även för skadliga sedvänjor.



Vill du stödja Plan Sveriges arbete i Egypten och samtidigt rösta fram Maria till Sveriges Lucia. SMS:a Lucia[mellanslag]Maria till 72970 SMS:et kostar 20kr.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0